TÜRKÇEYİ AKICI KONUŞABİLMEK İÇİN TAVSİYELER - 2

Türkçeyi akıcı konuşma, diksiyon ve hitabet kurallarını ve dili kullanabilme becerisini öz güven ile birleştirdiğinizde mümkün olur. Tabi ki bilgi sahibi olunan konularda konuşmak da önemli bir detaydır.
Türkiye’de maalesef konu ile ilgili hiçbir bilgimiz olmasa dahi o konuyla ilgili konuşmak gibi bir özelliğimiz var. Bu durum konuşurken tıkanıklık yaşanmasına ya da ııı, şey, hımm gibi gereksiz kelimeler ile konuşmamızı devam ettirmeye çalışmamıza neden olur.
Ayrıca kitap okuma alışkanlığının çok düşük seviyelerde olduğu ülkemizde kelime dağarcığı da düşük olduğu için 100-200 adet kadar kelime kullanarak hayatımızı geçirmekteyiz.

Tüm bu olumsuz durumları ortadan kaldırmak için bazı uygulamaları yapmanız yeterli olacaktır.

 Güzel Konuşmak İçin Ne Yapmalı

Öncelikle kitap okumanın güzel konuşmayı doğrudan etkilediğini söylemekte fayda var. Bu nedenle her gece yatmadan hemen önce, en az yarım saat, kitap okunmalıdır. Ayrıca gün içinde gazete, dergi, makale, kitaptan herhangi bir sayfa, elinize o anda ne geçerse bir sayfasını sesli şekilde ve heceleyerek okuyun. Bu durum kelimeleri duymanızı sağlayacaktır. Bu sayede kelimelerin doğru telaffuzu zihninize yerleşmiş olacaktır.

Yine sesleri iyi ve anlaşılır biçimde çıkarabilmek için bol bol tekerleme egzersizi yapın. Tekerlemeyi doğru söyleyene kadar tekrarlayın. Bu alıştırmalar sayesinde seslerin net ve düzgün çıktığını göreceksiniz. Güzel konuşma yapabilmekte dinlemenin yeri çok önemlidir. Konferanslara katılabilir, Türkçeyi doğru kullandığını düşündüğünüz insanlarla bol bol sohbet edebilir ve bu sayede konuşmanızı geliştirebilirsiniz. Ayrıca iyi konuşulan televizyon ve radyo programlarını da dinleyebilirsiniz.

Toplum içinde konuşma yapmaya gayret edin. Bu sayede öz güven kazanabilirsiniz. Öz güven de akıcı konuşmayı etkileyen önemli bir faktördür.

Kelime bilginizi arttırmaya gayret edin. Çok kelime bilmek de güzel konuşma yapmanıza yardımcı olacaktır. Bunun için bolca kitap okumak, sözlükten günde 4-5 kelime öğrenmek, dil açısından zengin şiirleri ezberlemek yeterli olacaktır.

Tane tane konuşmaya dikkat edin. Sözcükleri yavaş söyleyerek, kelimelerin ağızdan net bir şekilde çıkmasını sağlayın. Bu sayede konuşmanız anlaşılır ve akıcı olur.

 En Yaygın Konuşma Hataları

Türkçeyi kullanırken en çok yapılan konuşma hataları, hızlı ve tek ses tonuyla konuşmaktır. Hızlı konuşmak kelimelerin, hecelerin yutulmasına neden olur. Bu da sizi dinleyen kişilerin sizi anlamamasına ve dinlerken yorulmasına sebebiyet verir.

Tek ses tonu ile konuşmayı sürdürmeniz de karşınızdaki kişiyi sıkar ve hatta uykusunu bile getirebilir. Bu nedenle tonlama yaparak konuşursanız sözcüklerinizin gücü artar ve kişiler sizi dikkatle dinlemeye başlar. Aynı zamanda tane tane ve yavaş konuşma yaparak anlaşılır olabilirsiniz.

Sözcüklerin ağzınızdan net ve anlaşılır şekilde çıkması için nefesinizi iyi ayarlamanız gerekmektedir. Dik duruş ve doğru nefes sayesinde konuşma sürenizi uzatabilir, tonlamaları daha rahat yapabilirsiniz. Düzenli olarak diyafram nefes egzersizi yapmak hem heyecanınızı kontrol altına almanızı sağlar hem de akıcı konuşmanıza yardımcı olur.

 Akıcı ve Etkili Konuşma İçin

Güzel, akıcı ve etkili konuşma yapmak için, kelimeleri yerinde ve doğru telaffuz ederek kullanma, nefes kontrolünü iyi yapma, tonlamalara dikkat etme ve kesinlikle bilgi sahibi olduğunuz konularda konuşma yapmalısınız.

Konuşurken jest ve mimiklerinizi de konuştuğunuz konuya uygun olacak şekilde ayarlamanız konuşmanızın gücünü arttıracaktır. Düşünsenize şehit haberi veren bir spikerin bu haberi gülümseyerek sunmasına ne kadar saçma olur. Eğer siz de jest ve mimik kullanımını konuşmanıza göre ayarlayamazsanız komik durumlara düşebilirsiniz. Aşırıya kaçmayacak şekilde jest ve mimiklerinizi de konuşmaya dahil etmeniz akıcı konuşmanıza katkı sağlayacaktır.

Akıcı Türkçe için, bol bol kitap okunmalı, tekerleme ve nefes egzersizleri yapılmalı, sesli okuma yapılmalı ve güzel konuşma yapan kişiler ya da yayınlar dinlenmelidir.
  • Paylaş:
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR