TÜRKÇEDE SIKÇA YAPILAN HATALAR - 2

Türkçe, Ural-Altay dil ailesine bağlı bulunan Türk dillerinden Oğuz grubuna mensup bir dildir. Dünyada en çok konuşulan diller arasındadır. Çok uzun zaman öncesinden günümüze kadar gelmiştir. Başta Türkiye olmak üzere Kıbrıs, Orta Asya, Irak, Balkanlar ve Orta Avrupa ülkeleri arasında da konuşulur.
Türkçe dilinin bazı kesimler kolay bir dil olduğunu, bazı kesimler de zor olduğunu söylemektedir. Türkçe dili, fonetiği açısından kolay bir dil olsa da öğrenmesi ve yazması da bazı zamanlar zorlaşabilmektedir. Türkçe konuşurken veya yazarken insanlar tarafından hatalar yapılabilmektedir.
Türkçede sık yapılan hatalar nelerdir? İçerikte sık yapılan yazım hatalarını derledik.

 Türkçede Sık Yapılan Yazım Yanlışları Hangileridir?

Konuşma sırasında çok belli olmasa da özellikle yazarken, insanlar "de" bağlacına veya "ki" bağlacına dikkat etmeyebiliyor. Bazı yazışmalarda ise insanlar konuştuğu gibi yazmaktan imtina etmiyorlar.
  • Gidiyorsun - Gidiyosun
    Halk arasında konuşurken bazı kelimelerde, bazı harfleri yutma ihtimalimiz bulunuyor. Örneğin gidiyorsun veya gidiyosun. Konuşurken "nereye gidiyosun" demekte herhangi bir beis olmazken, yazarken "nereye gidiyorsun" şeklinde yazmamız gerekmektedir.
  • "Şey" ayrı yazılır
    "Şey" kelimesi sıklıkla kullandığımız bir kelime. Fakat yazarken genellikle bitişik şekilde yazıyoruz. "Herşey", "birşey", "hiçbirşey" kelimelerinin "her şey", "bir şey", "hiçbir şey" şeklinde yazılması doğrudur. Bu kelimeler muhtemelen İngilizce de "anything", "something" şeklinde yazıldığından dilimizde de bu şekilde bitişik yazılıyor. Fakat doğrusu "şey" kelimesinin ayrı yazılması şeklindedir. Netice olarak şey ayrı yazılır.
  • Herkes - Herkez
    "Herkes" kelimesinin doğrusu herkes şeklindedir. "Herkez" kelimesi bir yazım yanlışıdır. Dilin fonetiğinden dolayı, telaffuz ederken "herkez" şeklinde söylense de, kelimenin doğrusu "herkes" şeklinde olmalıdır.
  • Direk - Direkt
    Bazı kelimelerde, insanların diline yanlış pelesenk olduğundan, hatalı şekilde yazım veya telaffuz yanlışı olabiliyor. Direk kelimesi ise sıklıkla karıştırılan bir kelime. Sokakta gördüğümüz, sokak lambası bir direktir. Fakat bir yerden bir yere giderken, herhangi bir yere uğramamayı kastediyorsanız, bu kelime "direk" değil "direkt" kelimesidir.
  • Yalnız - Yanlız
    Doğrusu "yalnız" olan bu kelime, söylenirken ve yazılırken de hatalar yapılmaktadır.
  • Birader - Bilader
    Birader kelimesi dilimize Farsça dilinden gelmiş, erkek kardeş veya ağabey anlamındaki kelime. Türkçede "bilader" şeklinde bir kelime yok sadece "birader" kelimesi var. İngilizce ki, "brother" kelimesi de bu kelimeyle akraba. Doğrusunu "brother" kelimesinden yola çıkarak hatırlayabilirsiniz.
  • Müstahak - Müstehak
    Hem yazım sırasında, hem de konuşurken yanlış kullanılan sözcüklerden bir tanesi de müstahak kelimesi. Müstehak nasıl yazılır derseniz, doğrusu "a" ile yani müstahak olarak.
  • Mütevazı - Mütevazi
    Bu iki kelimede de yazarken de, konuşurken de hatalar yapılmaktadır. Aslında birbirinden iki farklı anlama sahiptirler. Muhtemelen kullanmak istenilen kelime genelde mütevazı olmaktadır. Mütevazı kelime olarak alçak gönüllü, sade ve gösterişsiz anlamlarına gelirken, mütevazi ise paralel anlamına gelir.
  • Doküman - Döküman
    Evet doküman şeklinde yazılış doğrusu, döküman şeklinde yazımı ise yanlış yazımdır.
  • İddia - İdda
    Ülkemizde bulunan bir marka isminden dolayı, iddia kelimesi de, sık yapılan yazım yanlışları arasına girmektedir. Doğru okunuşu ve yazılışı iddia şeklindedir.
  • Makine - Makina
    Türkçede en sık yapılan hatalardan bir tanesi de makine kelimesidir. Doğru söylenişi ve yazımı "makine" şeklinde iken "makina" sözcüğü yanlış telaffuz veya yazımdır.

 Doğru Kelime Kullanımı

Türkçe güzel konuşma ve yazma açısından zengin bir dildir. Bu sebeple dili yaşatmak için doğru kullanılması gerekir. Fakat Osmanlıca bir terim olan. "galat-ı meşhur lugat-ı fasihten evladır" diyorsanız ve bunu savunuyorsanız, bazı kalıplaşmış yanlışlıkları kullanabilmeniz sizin tercihinizdir. Yani mütevazı gibi kelimeler, yanlış olduğu halde, dile bütünleşmiş olarak kabul edebilirsiniz.
Fakat sözcüklerin yanlış yazımları öğrenilip, doğrusu ne ise onu kullanmak dile yapılan bir saygı niteliği taşıyacaktır.
  • Paylaş:
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR