TÜRKÇEDE SIKÇA YAPILAN HATALAR

Günlük konuşma dilinde yer alan birçok Türkçe kelime, yazı diline dönüştürüldüğünde çeşitli hatalar ile karşımıza çıkabilmektedir. Türkçe yazım yanlışları kullanım alanlarının başında herkes, birçok, yalnız gibi sözcükler bulunmaktadır.
Yazı dillerinde hatalı kullanım gösteren kelimelerin başında ise birleşik kelimeler gelmektedir. Örneğin, ’’el oğlu’’ iki farklı kelime yerine birleşik bir kelime olması nedeniyle ‘’eloğlu’’ şeklinde kullanılmaktadır. Bir diğer hatalı kullanım ise genellikle ‘’birçok’’ kelimesinde görülmektedir. Birçok kelimesi ayrı yazılmamasına rağmen çeşitli alanlarda ayrı yazılarak hatalı kullanım göstermektedir. Hiçbir ve benzeri kelimeler de ‘’birçok’’ kelimesi gibi hatalı kullanılmaktadır. Birleşik kelimeler, iki ayrı kelime olarak algılanması nedeniyle yanlış kullanılabilmektedir. Örneğin, ‘’farkettim’’ yerine ‘’fark ettim’’ veya ‘’fark etti’’ şeklinde yazım yapılmalıdır.

 Türkçede Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Türkçe yazım yanlışları içerisinde etmek ve edilmek gibi yardımcı fiil olarak kullanılan eylemlerin her biri ayrı yazılmaktadır. ‘’Kabul etmek’’, ‘’Arz etmek’’ ve ‘’Rica etmek’’ bunların başlıca örneklerindendir. En önemli yanlışlardan biri de ‘’şey’’ kelimesindeki kullanımdır. Birçok kişi tarafından halen birleşik yazılan ‘’şey’’ her zaman için ayrı yazılmalıdır. Örneğin, her şey, hiçbir şey...

Kelimelerdeki yanlış kullanımlar özel isimlerde de karşımıza çıkmaktadır. Ankara’da yaşıyorum veya İstanbul’a taşınacağım gibi özel isim bulunduran cümlelerde, özel isimlere gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaktadır. Ancak, özel isimler her zaman kesme işareti ile eklerini ayırmamaktadır. Örneğin, Düzceli kelimesindeki kullanımda ‘’-li’’ eki Düzce özel isminden ayrılmamaktadır. Çünkü buradaki ‘’-li’’ eki bir yapım eki olması nedeniyle Düzce özel ismine yeni bir anlam kazandırmaktadır.

 En Çok Yapılan Yazım Yanlışları ve Doğruları

En çok yapılan yazım yanlışlarının başında kesme işaretinin hatalı kullanımı, ‘’de’’ bağlacı ile ‘’-de’’ ekinin yanlış yazılışı, sayıların yazımında yapılan hatalar, yanlış seslendirilen sözler, üzerinde anlaşmazlık bulunan bazı yazım yanlışları ile sıkça karıştırılan sözcükler bulunmaktadır.

Bunların yanı sıra birçok farklı yaygın yazım hatası da bulunmaktadır. Birçok farklı yaygın yazım hataları içerisinde, üç nokta yerine kullanılan iki nokta ya da üçten fazla kullanılan nokta sayısı yer almaktadır. Üç nokta kullanımının dışında nokta sayılarında herhangi bir farklılık yapılmamalıdır. Yanıtı içerisinde yer alan ya da yanıtı belli olan soru tipli cümlelerin sonunda da soru işareti kullanılmaktadır. Türkçe yazım yanlışları arasında anlamca soru cümlesi olarak gözüken fakat soru cümlesi olmayan cümlelerde soru işareti bulunmamaktadır. Örneğin, ‘’Kaça almıştım, şimdi hatırladım.’’

Sosyal Medyada Yapılan Yazım Yanlışları

Sosyal medya içerisinde genellikle bağlaçlar ile ilgili yazım yanlışları yapılmaktadır.

‘’de’’ bağlacı ile ‘’-de’’ ekinin birbirine karıştırılması ile yazılan birçok cümlede anlam bütünlüğü bulunmamaktadır. Bağlaç olan ‘’de’’ her zaman için ayrı yazılır iken, hal eki olan ‘’-de’’ eki her zaman için birleşik yazılmaktadır.
Bağlaç olan ‘’de’’: İngiltere’deki olimpiyatlara Türkiye de katılacakmış diye duydum.
Bulunma hal (durum) eki ‘’-de’’: Düzce’de havalar çok sıcaktı. Ayakta durmaktan çok yoruldum.
‘’de’’ ekinin ayrı yazılıp yazılmadığını anlamanın ise en kolay yolu ‘’de’’ ekini cümleden çıkartarak gerçekleşmektedir. Eğer cümlede herhangi bir anlam bozukluğu meydana geliyor ise ‘’de’’ eki birleşik yazılmalıdır. Ancak, cümlede bir anlam bozukluğu bulunmuyor ve cümle neredeyse aynı kalıyor ise bağlaç olan ‘’de’’ ekidir ve ayrı yazılması gerekmektedir.

Sayıların yazımında da benzer yazım hataları bulunmaktadır. Birden fazla kelimeden oluşturulan sayılar ayrı yazılırken, para miktarı belirtilen, ya da sayılardan oluşturulan oyun isimleri birleşik yazılmaktadır. Sayılardaki kesirlerin virgül yerine nokta ile yazılması da bilinen en önemli Türkçe yazım yanlışları arasında yer almaktadır.
  • Paylaş:
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR