DİLLERİN EVRİMİ - 2

Dilin evrimi denildiğinde akla iki kavram gelebilmektedir. Biri organ olan dilin evrimsel süreçte biyolojik olarak nasıl oluştuğu, diğeri ise insanlar arasında iletişimi sağlamak için çıkarılan ses anlamına gelen dildeki kelimelerin nasıl oluştuğudur.
Bunlardan ilki biyolojik bir süreç iken, ikincisi hem biyolojik hem de sosyolojik bir süreçtir. Bu yazıda ikinci bahsettiğimiz konu olan dilin evrimi ile ilgili bilgi vereceğiz.

 Diğer Canlılar Nasıl İletişim Kurar?

Sadece insanlar değil, diğer canlılar da aralarında haberleşmek için bazı araçlar kullanırlar. Farklı hayvanlar farklı şekillerde ses çıkararak birbirleriyle iletişim sağlayabilirler. Ses çıkaramayan bazı canlılar da bazı kimyasallar salgılayarak durumunu anlatacak bilgiyi diğerlerine aktarabilirler. Ancak bu yöntemlerle birbirlerine insanlar gibi tüm durumları tam olarak anlatamazlar.

 İnsanlar Nasıl İletişim Kurar?

İnsanlar dil aracılığıyla konuşarak iletişim kurarlar. Çünkü insanlar sosyal varlıklardır ve duygu ve düşüncelerini bir diğer kişiye aktarma ihtiyacı duyar. Bunun haricinde topluluk halinde yaşarken birbirlerine anlatmaları gereken birçok durum söz konusudur. Bunun için de anlatmak istedikleri nesneleri veya duyguları farklı sesler ile tanımlamışlardır. Daha sonra bu sesler birlikte yaşadıkları topluluktaki insanlar tarafından benimsenmiştir. Böylece dil evrimi başlamıştır.

Geçen yıllar boyunca daha çok durum, anlam kazanarak bir kelime ve bir cümle haline gelmiştir. Zamanla çoğu şeyi anlatabilecekleri bir kelime dağarcığı oluşturmayı başarmışlardır. Diller günümüzde halen gelişmekte ve büyümektedir. Böylece insanlar birbirlerine anlatacakları şeyleri aktarma kabiliyeti gün geçtikçe halen artmaktadır.

 Neden Farklı Milletler Farklı Diller Konuşurlar?

İnsanların farklı nesneleri tanımlamak için, çeşitli seslerle bağdaştırdıkları bir gerçektir. Ancak her insan bir nesneyi veya duyguyu farklı sesle bağdaştırabilir. Tek bir sesin tek bir nesneyi veya duyguyu ifade edebilmesi için bunun içinde yaşadığı toplum tarafından da kabul görmüş ve benimsenmiş olması gerekir. Sonrasında nesiller boyu aktarılarak aynı ses kullanılır ve dil oluşmuş olur.

Aynı çevrede yaşayan insan toplulukları aynı sesi kelime olarak kabul etmişler ve gelecek nesillerine bu sesleri bu şekilde tanıtmışlardır. Böylece birçok dil oluşmuştur. Dünya üzerinde yaklaşık olarak 7102 dil vardır. Her bir dil kendi özgünlüğü ile anlatmak istediklerini ortaya koyabilmektedir.

 Dil İnsanlara Nasıl Bir Avantaj Sağlamıştır?

İnsanlar karmaşık bir düşünceyi bile anlatma beceresine dil sayesinde erişmiştir. Hayvanlar sadece belli başlı şeyleri birbirlerine anlatabilir.

İnsanlar dillerinin ilk oluşmaya başladığı zamanlar yalnızca birkaç kelime kullanabiliyordu. Bu birbirini etraftan gelen tehlikelere karşı uyarmak için çok işe yaramıştır. Birbirlerine 'kaç' diyebilmeleri bile birçok üyelerinin hayatta kalmasına imkân sağlamıştır. Sonra gelişen dil yeteneği ve kelime haznesi sayesinde tehlikenin geldiği yeri anlatmak, bunun kaçış yolunun neresinin olduğu ile ilgili aralarında konuşabilmek insanlara çok daha büyük bir avantaj sağlamıştır. Böylece hayatta kalma oranları artmıştır. İnsanların dünyaya hâkim olmasının en önemli sebeplerinden biri de dil yeteneklerini böylesine geliştirilebilmesidir.

Dil evrimi sayesinde insan ırkı hayatta kalma yetilerini, topluluk halinde yaşama yeteneklerini geliştirmiştir. Sonra gelişen topluluklarda kullanılan en zor bir mühendislik problemini, herhangi bir hastalıkta kullanılacak en uygun tedaviyi bile birbirlerine anlatabilme yetisine sahip olmuşlardır. Bunları da nesilden nesile aktarmışlardır. Böylece insanlık yerini en üst sıraya taşımıştır.

 Dillerin Kökeni

Bilim insanları dünya üzerinde konuşulan 7102 dil ile ilgili araştırmalar yapmaktadır. Bazı bilim insanları her bir dilin farklı kökeni olduğunu öne sürerken, diğerleri ise tüm dillerin tek bir kökenden temel olarak evrimleştiğini düşünürler.

Dilin evrimi ile ilgili çalışmalar dillerin tümünün ortak kökeninin Afrika'dan geldiğini söylemektedir. Nereden gelmiş olursa olsun dil, insanlık tarihi için çok önemli bir araçtır.
  • Paylaş:
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR